Yeminli Mali Müşavirler Hakkında Sorumluluk Raporu
- Posted by Maliadmin
- Posted in Mali MüşavirlikYMM Tam Tasdik
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER HAKKINDA SORUMLULUK RAPORU DÜZENLEME SÜRECİ
Vergi Müfettişlerince yapılan vergi incelemelerinde Yeminli Mali Müşavirlerin ilgili mevzuat çerçevesinde Disiplin sorumluluğunun, Mali sorumluluğunun, Cezai sorumluluğunun, Meslek mensubun diğer suçlarının saptanması durumunda, Vergi Müfettişlerinin izleyecekleri usul ve esaslar ile düzenlenecek raporlarda uygulama birliği sağlanmak amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca düzenleme yapılmıştır. Yeminli Mali Müşavirler hakkında yazılan disiplin, mali ve cezai sorumluluk raporlarına ilişkin olarak İhtisas Rapor Değerlendirme Komisyonları kurulmuştur.
DİSİPLİN SORUMLULUĞU RAPORU DÜZENLEME SÜRECİ
3568 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde; mesleğin ağırbaşlılığı (vakar) ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan veya görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek mensupları hakkında, muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacı ile durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre disiplin cezası verileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği yayımlanmıştır.
DİSİPLİN SORUMLULUĞU RAPORU DÜZENLEME SÜRECİ
Vergi Müfettişlerince yapılan vergi incelemelerinde, Yeminli Mali Müşavirin 3568 sayılı Kanun’un 48’inci maddesine aykırı bir fiilinin saptanması durumunda; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği kapsamında gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması amacıyla Yeminli Mali Müşavirin yazılı savunmasına da başvurarak ayrı bir Görüş Öneri Raporu düzenlenmektedir.
Düzenlenen Görüş Öneri Raporu Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmektedir. Vergi incelemesi yapılan mükellef vergi incelemesi sonrasında tarh edilen vergi ve cezalar ile ilgili olarak uzlaşmış veya tarh edilen vergi ve cezaları ödemiş olsa bile söz konusu raporlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmektedir.
MALİ SORUMLULUK RAPORU DÜZENLEME SÜRECİ
Vergi Müfettişleri, yaptıkları vergi incelemeleri sırasında, ilgili mevzuat hükümlerine göre tasdik raporu düzenleyen yeminli mali müşavirlerin, düzenledikleri tasdik raporunda yer alan bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını oluşturan belgelere uygun olmadığının saptanması durumunda; 3568 sayılı Kanun’un 12’nci maddesinde yer alan tasdikten kaynaklanan sorumluluk hükümleri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 227’nci maddesi hükümlerini de dikkate alarak İncelemede saptanan konular ile meslek mensubunun davranışı arasındaki illiyet bağını delilleri ile birlikte açık bir şekilde belirleyerek Yeminli Mali Müşavirlerin mali sorumluluğunu belirler.
Vergi Müfettişleri, ortaya çıkan vergi ziyanına bağlı olarak salınacak vergi, kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizlerinden Yeminli Mali Müşavirlerin mükellef ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmaları gerektiğini içeren ayrı bir Görüş ve Öneri Raporu düzenlerler. Düzenlenen Görüş Öneri Raporunun bir örneği Yeminli Mali Müşavirin bir örneği de vergi incelemesi yapılan mükellefin vergi dairesine gönderilir. Vergi incelemesi yapılan mükellef vergi incelemesi sonrasında tarh edilen vergi ve kesilen cezalar ile ilgili olarak uzlaşmış veya tarh edilen vergi ve cezaları ödemiş olsa bile söz konusu raporlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmektedir
CEZAİ SORUMLULUK HALİNDE RAPOR DÜZENLEMESİ
Vergi incelemesi sırasında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde sayılan suçların işlendiğin saptanması durumunda, Yeminli Mali Müşavirlerin bu suça katılıp katılmadığı Vergi Müfettişlerince araştırılacaktır. Yeminli Mali Müşavirlerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde sayılan suçlara iştirak ettiğinin net bir şekilde saptanması durumunda, Vergi Müfettişleri tarafından Vergi Suçu Raporu düzenlenecektir.
MESLEK MENSUPLARININ DİĞER SUÇLARI İÇİN RAPOR DÜZENLEMESİ
Vergi Müfettişleri, yaptıkları vergi incelemeleri sırasında, Yeminli Mali Müşavirlerin görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle işledikleri bir suçla karşılaşmaları durumunda, fiillerin niteliğine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kamu görevlilerine ait hükümleri uyarınca cezalandırılmalarını sağlamak için suç duyurusunda bulunmak amacıyla bir Görüş ve Öneri Raporu düzenlerler. Düzenlenen rapor, suçun işlendiği yer Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere bağlı bulunulan Grup Başkanlığına verilir.
GÖRÜŞ VE ÖNERİ RAPORLARI
Vergi Müfettişlerince düzenlenecek görüş öneri raporları, Mali Sorumluluk Raporu ve Disiplin Sorumluluğu Raporu şeklinde ayrı ayrı düzenlenmelidir. Hakkında vergi incelemesi yapılan mükellef ile ilgili tanzim edilen vergi inceleme raporları ile eş zamanlı olarak düzenlenmelidir. Yeminli Mali Müşavirin savunması alınarak, mevzuata aykırılık durumları ve kanıtlar değerlendirilerek Vergi Müfettişinin görüşünü içerecek şekilde düzenlenmelidir.
Vergi Müfettişleri tarafından düzenlenen raporda ceza önerisi getirmeden, neden sonuç ilişkisi kurarak mevzuata aykırılıkları açıkça ortaya konulmalıdır.
Vergi müfettişleri, Yeminli Mali Müşavirlerin vergi inceleme raporlarında yer alan sorumlulukla ilgili illiyet bağı kurdukları konulara ve mali sorumluluk kapsamında müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuldukları vergi ve ceza tutarlarına görüş ve öneri raporlarında yer vermelidir. Vergi Müfettişleri, gerçekleşen fiiller hakkında aynı zamanda adli yargıda devam eden bir süreç varsa, Görüş ve Öneri Raporunda bu duruma da yer verirler.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERDEN SAVUNMA İSTEMİ
3568 sayılı Kanun’un 12’nci maddesinin beşinci fıkrası dikkate alınarak Vergi Müfettişleri, cezai sorumluluk, disiplin sorumluluğu veya mali sorumluluk gerektiren konularda, Yeminli Mali Müşavirlerin yazılı savunmasını ister. Vergi Müfettişleri, Yeminli Mali Müşavirlerin sorumluluklarına yönelik, meslek mensubundan ek bilgi ve açıklama isteyerek, gerekli görülen defter ve belgeleri, çalışma kağıtlarını, çalışma notlarını ve çalışma dosyasını isteyerek sorumluluğun saptanmasına ait kanıt toplar.
Leave us a reply