Dönemi Geçtikten Sonra Gelen Faturadaki KDV’nin İndirimi Hakkında

Genel Bilgi:

Kısaca KDV indirimi ne demektir 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanununun 29/1- a maddesinde mükellefler, yaptıkları  vergiye tabi işlemleri üzerinden Hesaplanan Katma Değer Vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak kendilerine düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisini eğer kanunda aksine bir hüküm yoksa indirim konusu yapabilirler.

Kanunun verdiği Bu indirim hakkı anılan kanunun 29/3.Maddesi uyarınca vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu ortaya çıktığı takvim yılı aşılmaması şartı ile ilgili bu vesikaların kanuni  defterlere  kaydedildiği  vergilendirme döneminde indirim olarak kullanılabilir.

3065/34-1.maddesinde ise, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal  ve hizmetlere ait KDV nin, alış faturası veya benzeri vesikalarda veya gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek  ve bu  vesikalar kanunî defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği belirtilmiştir.

Piyasa koşullarında bazı sebeplerden dolayı belgelerin mükelleflere geç intikal etmesi uygulamada bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Her ne kadar ay olarak geç gelen faturaların durumu aşağıda belirteceğimiz  üzere net olsa da ilgili olan yılı atlayan faturaların durumunda uygulamada farklı görüşlerde mevcuttur.

1)     Fatura tarihi 2015, fatura içeriği 2015 ancak fatura 2016 yılında defterler kapatıldıktan sonra gelir ve Kurumlar Vergisi beyanname verme süresine kadar kayıtlara alınır ise;

KDV dahil tutarları ile 2016  yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde diğer indirim olarak gösterilebilir. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 31.01.2012 tarihli verdiği özelgesinde bu durum aşağıdaki gibi ifade edilmiştir.

“… hesap dönemi kapandıktan sonra gelen faturalarda yer alan tutarlar, tahakkuk ettikleri dönemin gideri olarak değerlendirilecektir. Ayrıca, söz konusu faturalarda yer alan ve indirim konusu yapılamayan KDV tutarlarının maliyet  veya gider unsuru olarak dikkate alınması mümkün olup, bu tutarların gider olarak dikkate alınması halinde, fatura tarihinin içinde bulunduğu vergilendirme döneminin kurum kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.”

Görüldüğü gibi evet bazı özel durumlarda indirilemeyen KDV tutarları maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınabilmektedir ve buna mali idare tarafından izin verilmektedir, her ne kadar 3065/58.maddeye göre KDV’nin gider veya maliyet olarak yazılamayacağı belirtilmiş olsada.

2)    Fatura tarihi 2016, fatura içeriği 2015 ancak fatura ise 2016’da  2015 defterleri  kapatıldıktan  sonra geldi ise  ve Kurumlar Vergisi beyanname verme süresine kadar kayıtlara alınır ise;

Fatura içeriği 2015 yılına ilişkin olduğundan fatura bedelinin  2015 yılı Kurumlar Vergisi beyannamesinde diğer indirim olarak gösterildiği durumdur.

Bu duruma ilişkin farklı görüşler mevcuttur;

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 12.03.2012 tarihli verdiği özelgesinde bu durum aşağıdaki ifade edilmiştir.

… yılın son aylarında tüketilen elektrik bedellerine ait faturaların izleyen yılın Ocak ayında düzenlenmesi durumunda, bu faturalardaki KDV nin de, faturaların kanuni defterlere kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılması mümkündür.

Ayrıca, bir önceki yılın Aralık ayında tüketilen elektrik bedellerine ait faturaların takip eden yılın Ocak ayında düzenlenmiş olması halinde, bu faturalardaki katma değer vergisi, söz konusu belgelerin defterlere kaydedildiği Ocak vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecektir.”

Yukardaki özelgedende anlaşılacağı gibi geç gelen faturaların KDV’sinin indirim konusu yapılabileceğide ifade edilmiş olmakla birlikte faturalar özelgede de ifade edildiği gibi Aralık ayı tüketimine yönelik elektrik faturaları olduğundan bu özelgenin kişiye veya konuya özellikli bir durum olduğuda açık ve nettir.

Dolayısıyla vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılının aşılmaması gerekmektedir, KDV’ nin indirimi konusunda ve buda kanunen bir zorunluluktur. Mükellefler ve Meslek Mensuplarının buna dikkat etmeleride bu kapsamda önemlidir haklarının ellerinden gitmemeleri açısından.

Leave us a reply